SAĞLIK BAKANI’NDAN ‘29 BİN VAKA’ İDDİASINA SERT TEPKİ GELDİ

SAĞLIK BAKANI’NDAN ‘29 BİN VAKA’ İDDİASINA SERT TEPKİ GELDİ

Ekim 1, 2020 07:14
SAĞLIK BAKANI’NDAN ‘29 BİN VAKA’ İDDİASINA SERT TEPKİ GELDİ
0

BEĞENDİM

Geçtiğimiz günlerde CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, koronavirüs vakalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Koca’nın bin 512 hasta var dediği gün 29 bin 377 vaka vardı” iddiasını ortaya atmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu iddiaya oldukça sert tepki geldi.  

Bakan Koca, söz konusu iddiaya ilişkin şu açıklamada bulundu: 

“Belge diye iddia edilen evrak üzerinde bir tarih yok, hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok, ayrıca bizim SİNA olarak kullandığımız yazılım programımızda böyle bir ara yüz yok. 10 Eylül olduğu söylenen gün yapılan test sayısı 112 binlerde. 112 bin testin yapıldığı gün için 152 bin olduğu söyleniyor. Neresinden bakıp yorum yapacaksınız? Ben konuşmamda da ifade etmeye çalıştım. Özellikle salgının seyrinde yapılan mücadele son derece önemli. Biz sahada tespit edilen herkesin özellikle filyasyonunu yapıyoruz, temaslı takibini yapıyoruz. Herhangi bir vatandaşımızı gizleyerek temaslı takibi yapmıyoruz ve burada temaslı takiplerini bütün vakalar için yapıyoruz. Ben vaka ve hasta tanımını da konuşmamda izah etmeye çalıştım ve bunun dışında bütün vakalar ayrıca güvenlikli alan oluşturma noktasında devrede olan HES sistemimizin içinde. Yani bütün vakalar HES’te söz konusu. Dolayısıyla siz vakayı gizleyerek filyasyonu önleyebilir misiniz? Vakayı gizleyerek HES kodunda güvenlikli alanı örttüğünüzde, ortadan kaldırdığınızda bu salgınla mücadele edebilir misiniz? Eğer denilen şekilde olmuş olsaydı şu dönemde bu kadar vakanın iddia edildiği bir ortamda hastanedeki yatak doluluk oranlarımız halen niye yüzde 50’nin altında? Yoğun bakımlardaki doluluk oranlarımız halen niye yüzde 66’larda? Dolayısıyla vatandaşımız şunu bilsin, bizim verdiğimiz tablodaki bütün bilgilerin hepsi, tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Altını özellikle çiziyorum, tablodaki bütün veriler, rakamlar doğrudur. Mücadelede de özellikle şu dönemde yapılan mücadelede de gizlenerek herhangi bir şey yapılmıyor. Mücadele hem filyasyon hem HES kodu dahil olmak üzere hem temaslı takibi dahil olmak üzere bütün pozitif tespit edilen vakalar üzerinden yapılıyor. Siz eğer bunu yapmazsanız Ankara gibi bir ilimizde, 2-3 hafta önce İstanbul’un iki katı kadar olan bir ilimizde yüzde 60’a yakın vaka oranını düşünebilir misiniz? Gizleyerek bu yapılabilir mi?”

Kaynak: hürriyet

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.