Roka, turpgiller familyasından olan genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu coğrafyalarda yetişen, acı-mayhoş tada sahip bir bitkidir. Salatalara eklendiğinde farklı bir aroma katan roka, sahip olduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde birçok faydası bulunur. Kış aylarında üretilen ve mevsiminde tüketildiğinde vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Sahip olduğu besin değerleri, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali büyük oranda karşılarken karaciğer sağlığını koruyarak kansere yakalanma riskini azaltır.
Her gıda, farklı sağlık sorunlarına şifa olarak insan bedeninin hastalıklara karşı direncini arttırdığı uzamanlar tarafından belirtilir. Ancak beslenme uzmanları gıdalarda bulunan vitamin ve minerallerin tam olarak alınması için besinlerin doğru kombinasyonla ve doğru miktarda tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini de vurgular. Örneğin roka tek başına sağlıklı bir besinken salatalarda diğer mevsim yeşillikleriyle karıştırıp limon sıkarak tüketmek daha faydalı hale gelmesini sağlar. Bundan dolayı sağlıklı olduğu bilinen meyve-sebzeleri tüketirken yanına eşlik eden besinlere de dikkat edilmesi ayrıca doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Rokanın Faydaları Nelerdir?
Antioksidan kaynağı, zengin besin değerlerine sahip roka, binlerce yıldır alternatif tıp tedavisinde kullanılmaktadır. Şifalı otlar arasında yer alan ve düzenli tüketildiğinde vücudu toksinlerden arındıran roka, özellikle yanlış beslenme alışkanlıklardan kaynaklı zarar gören karaciğeri güçlendirir. Rokanın faydaları şöyledir:
Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemiklerde kırılma, ezilme gibi hasarların daha çabuk onarılmasına yardımcı olur.
Gelişme çağındaki çocukların düzenli ve ölçülü miktarda tüketmesi daha güçlü iskelet sistemine sahip olmasını sağlar.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan roka, vücudu toksinlerden en kısa ve doğal yolla arındırır. Kanser hücreleriyle savaşarak kanserin vücutta yayılmasına engel olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklardan akciğer ve karaciğer sağlığının korunmasına kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Roka, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır ve görme bozukluklarının yaşamasını engeller.
Kalsiyum bakımında da oldukça zengin olan roka, anne sütünü arttırdığı da belirtilir. Emziren annelerin salatalarda çok fazla abartmadan tüketmeleri tavsiye edilir.
Eklem iltihaplarının temizlenmesini yardımcı olarak iltihaptan kaynaklı ağrı, şişlik, kızarıklık gibi semptomların azalmasına yardımcı olur.
Hazımsızlığa iyi gelerek mide rahatsızlıklarını hafifletir.
Saç ve tırnak yapısını güçlendirerek saç dökülmesine ve tırnak kırılmasına engel olmaktadır.
Sigara ve alkol tüketiminden kaynaklı iç organlarda biriken toksin ve iltihapların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır.
Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.
Şiddetli öksürüğü hafifletir.
Zengin besin değerlerine sahip olan roka, bebeğin gelişmesi için oldukça faydalıdır. Annenin bağışıklığının güçlenmesi, hastalıklara karşı vücut direncinin artması için antioksidan kaynağı rokayı tüketmesi tavsiye edilir. Ancak çok fazla tüketmekten kaçınarak gün içinde belli ölçüde tüketilmesine özen göstermek gerekmektedir.
Roka, çok sağlıklı bir sebze olmasına rağmen kontrolsüz tüketilmesi halinde gaz problemlerine neden olabilir. Kalp ve damar hastalıkları olanların az ve doğru ölücüde tüketmesi de belirtilmektedir.
Oldukça sağlıklı bir ara öğün olarak tüketilebilen yoğurtlu roka salatası malzemeler:
1 demet roka
3 yemek kaşığı mısır
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diz rendelenmiş sarımsak
Tuz
İlk olarak rokalar yıkanır ve ayıklanır. Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz karıştırılır ve karışımın içine ayıklanan rokalar eklenir. Yoğurtla roka karıştırdıktan sonra son olarak mısır eklenir ve servis edilebilir.