İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakıldığı provokatif eylem kınanarak, “İsveç ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan ifade özgürlüğü bahanesiyle bu suç eyleminin tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” denildi.
İİT’DEN KINAMA AÇIKLAMASI
İsveç’te 28 Haziran’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kur’an-ı Kerim’in yakıldığı provokatif eylemin ardından acil olarak Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) yazılı açıklama yayımladı. İİT tarafından yapılan açıklamada, BM Şartları ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi dahil olmak üzere diğer uluslararası anlaşmalarda yer alan ilke ve hedeflere atıfta bulunularak, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin “İfade özgürlüğü hakkının kullanılmasının özel bazı görev ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Dolayısıyla, bunlara bazı sınırlamalar da konulabilir” ifadelerinin yer aldığı 19’uncu Maddesi ve “Ulusal, ırksal ya da dinsel nefretin ayrımcılık, düşmanlık ya da şiddete kışkırtma şeklini alacak biçimde savunulması yasalarla yasaklanır” ifadelerinin yer aldığı 20’nci Maddesi hatırlatıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (UNGA) medeniyetler arasında hoşgörü, barış ve diyaloğu teşvik etmek için küresel çabalar çağrısında bulunan 66/167 sayılı kararı ile İnsan Hakları Konseyi’nin Mart 2011 tarihli 16/18 sayılı kararına atıfta bulunulan açıklamada, UNGA’nın 76/254 sayılı kararı ile 15 Mart’ın “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Irak uyruklu sığınmacı Salvan Momika’nın Kurban Bayramı’nın ilk gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yaktığı provokatif eylemin şiddetle kınandığı açıklamada, yetkililer tarafından bu eylemin gerçekleşmesine izin verilmesinden derin üzüntü duyulduğu ifade edildi.