1. Haberler
  2. SEYAHAT
  3. ATLAS OKYANUSU’NDAKİ SAKLI CENNET: SAINT HELENA

ATLAS OKYANUSU’NDAKİ SAKLI CENNET: SAINT HELENA

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

St. Helena, Güney Atlantik Okyanusu’nda, bozulmamış bir kara ve deniz ortamına sahip dünyanın en güvenli ve en uzak adalarından biri olan bir ‘İngiliz Denizaşırı‘ bölgesidir. Atlas Okyanusu’nun güneyindeki bu doğa harikası  ”St. Helena Adası” ile tanışmaya hazır mısınız?

 

 

Saint Helena, adını gerçek haç’ın kutsal emanetlerini bulduğuna inanılan; Büyük Konstantin’in annesi Bizanslı Azize Flavia Iulia Helena Augusta’dan alan, Atlas Okyanusu’nun güneyindeki

Volkanik tabanlı bir adadır. Ada’nın başkenti Jamestown’dur. 410 km²’lik yüzölçümünden oluşan adanın para birimi Saint Helena Paundu’dur. Ada’nın yönetimi Birleşik Krallık’a bağlıdır. Yani Bağımsızlık durumu olarak İngiliz sömürgesi altında olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla resmi dili İngilizce’dir. Ada, İngiltere’nin tayin ettiği Vali tarafından yönetilmektedir. Ascension ve Tristan da Cunha ile birlikte Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adıyla Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesini oluşturmaktadır. Ada’da, Tristan da Cunha’da volkanik aktivite özelliği bulunmaktadır.

Saint Helena ilk kez 16. yüzyılın başlarında, 1502 yılında Portekizli denizciler tarafından keşfedildiğinde adada yaşam izine rastlanmadı.

Ada, Birleşik Krallık’ın Bermuda’dan sonraki en eski koloni yerleşim birimi olma özelliğini de taşımaktadır. Yüzyıllar boyunca Britanyalı denizciler için stratejik önem taşıyan ada, Avrupa’dan

Asya’ya yapılan seferler için önemli bir liman olma özelliğindeydi.

Ada’nın ikamet eden kişi sayısı 1817 nüfus sayımına göre; 820 kişilik bir garnizon, 618 Çinli sözleşmeli İşçi, 500 ücretsiz siyah ve 1.540 köle idi. Mayıs 2022’de yapılan sayıma göre ise bu sayı 4.217’dir. Nüfusunun yüzde 25’ine yakınını Çin kökenlidir. Halkın büyük çoğunluğunu Anglikanlar, bir kısmını da Baptist inancına mensup kişiler oluşturmaktadır. Yerleşik halkın ortalama yaşam süresi 77.2 yıl (2002’de yapılan tahmine göre). 15 yaş ve üzeri için okuryazarlık, toplam nüfusta %97’lik oran ile Dünya kıyaslamasında oldukça yüksektir. Ayrıca suç oranı hemen hemen sıfırdır.

Ada’nın en büyük doğal kaynağı, Okyanus ülkesi olması sebebiyle balıktır. Kullanılan tarım ürünleri; mısır, patates, sebze ve kahvedir.  Bu küçük cennette kişi başına düşen milli gelir 2.500 $’dır. (2001 tahminlerine göre). Ada’nın ihracat kaynağını ise;  Balık (dondurulmuş, konserve,tuzlanmış ve ton), kahve ve el sanatları oluşturmaktadır.

Ada’nın en yüksek noktası, Queen Mary’s Doruğu’dur. (Tristan da Cunha 2.060 m)

Sürgün Adası St. Helena

Saint Helena, Birleşik Krallık tarafından genellikle sürgün amacıyla kullanıldı. Adaya sürgün edilen kişiler arasından belki de en önemlisi 1815’te İngiltere ile yaptığı Waterloo Savaşı’nı kaybeden ve sürgüne gönderilen Napolyon Bonapart olmuştur. Ekim 1815 yılında adaya getirilen ve 5 Mayıs 1821 tarihinde mide kanserinden vefat eden Napolyon’un bu döneminde Saint Helena, Doğu Hindistan Şirketi mülkiyetinde kaldı ancak İngiliz hükûmeti Napolyon’un korunmasından kaynaklanan ek maliyetler nedeni ile bir araya gelmiştir.

 

 

 

 

10 Yıllık Ulusal Hedef Planı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir