1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Beş liradan satılan simidin maliyeti 2,5 lira

Beş liradan satılan simidin maliyeti 2,5 lira

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Simit, tüm vatandaşların kolayca ulaştığı ve severek tükettiği bir ürünken fiyatının sürekli yükselmesi nedeni ile daha az tüketilmeye başladı.

Simit, fırınlardan çıktıktan sonra seyyar satıcılar tarafından sokaklarda satılan geleneksel bir tat.

Fırında usta, simidi önce elinde yoğuruyor, sonra üzüm pekmezine buluyor, ardından da susamlayıp fırına veriyor.

Maliyetine zam geldikçe simidin fiyatı da artıyor

Yapımında kullanılan un, pekmez ve özellikle de susamın fiyatı arttıkça simide de zam gelmeye devam ediyor.

Gıda fiyatlarında yükselen enflasyon, simidin fiyatını da kolay ulaşılabilen seviyeden çıkardı. Yıl içinde en son temmuz ayında 4 liradan satılan 100 gramlık simit, yüzde 25 zamla 5 liraya yükseldi.

İstanbul’da simit 5 lira

Simidin fiyatı her ilde farklılık gösterse de İstanbul’da seyyar satıcılarda 5 liradan, pastahanelerde ise susamsızı 8 liradan satılıyor.

Bir simidin maliyeti 2,5 lira

Ekonomist Prof. Dr. Mahmut Demirbaş, simidin birim maliyetini hesaplardı. Simit üretimindeki maliyet unsurlarını sıralayan Demirbaş, direkt ham madde maliyetini 1,570 lira, direkt işçilik maliyetini 0,458 lira ve genel üretim maliyetlerini 0,395 lira olarak hesaplayarak; bir simidin maliyetini toplam 2,478 lira olduğu saptadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir