1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Bitlis’teki Tatvan Antik Kenti toprak altından çıkarılmayı bekliyor

Bitlis’teki Tatvan Antik Kenti toprak altından çıkarılmayı bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 3 bin yıllık geçmişiyle Urartu Krallığı’na ev sahipliği yaparak tarihe ayna olan Tatvan Antik Kenti, yok olmakla yüzyüze.

Van Gölü kıyısında yer alan antik kent, 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek birinci derecede arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Ardından korunamayan ve gün geçtikçe kaybolma riski ile karşı karşıya kalan antik kent, bilimsel kazılar ile toprak altından çıkarılıp turizme kazandırılması bekleniyor.

Gezi turları arasında bulunmuyor

Bazı yapılarda arkeolojik buluntular, taşları oyulmuş yapılar, binalar, geometrik şekiller ve çok sayıda işleme bulunuyor.

Çok az kişi tarafından bilinen Tatvan Antik Kenti, Bitlis’in gezi ve turizm rehberinde de yer almıyor.

Tarihi yapı definecilerin hedefi oldu

Defineciler tarafından da tahrip edilen ve uzun bir süredir bakımsız olan antik kentin hali ise şimdilerde yürek burkuyor.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Tatvan Antik Kenti’nin Tatvan-Ahlat yolu üzerinde önemli bir mekan olduğunu söyleyerek, gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

“Toprağın altında bir şehir var”

Bölgenin birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Şu anda ‘Çöplük’ olarak adlandırılıp plaj olarak kullanılıyor. Burada toprağın altında bir şehir var. 1986 yılında antik kent olarak tescillenmiş durumda. Birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Yani normalde koruma altında olması gerekiyor.

Ama diğer bütün tarihi alanlar gibi burası da yeterince korunmuyor. Hangi döneme ait olduğuyla ilgili kesin bir şey söylememiz zor. Ama muhtemelen Urartu dönemi olabilir. Urartu dönemi olması halinde takriben 3 bin yıllık bir şehir olmuş oluyor.” dedi.

“Birinci derecede arkeolojik sit alanı özelliğini kaldırdılar”

İnsanlar Tatvan’da antik kent olup olmadığını dahi bilmediklerini belirten Demirtaş, “Bir ara bunun statüsünü değiştirdiler. Yani sit alanı olmaktan çıkardılar ve birinci derecede arkeolojik sit alanı özelliğini kaldırdılar. Biz imza kampanyası başlattık. Yeniden kurul toplandı.

Bu alanın birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olduğunu bir kez daha tescil etti. Ama şimdi bütün bunlar yetmez. Yani bir alanın sit alanı olarak ilan edilmesi, maalesef onu korumasına yetmiyor.” diye konuştu.

“İnsan yapısı birçok unsur var orada”

Tatvan Antik Kenti’nin sadece Tatvan’ın ve Bitlis’in değil, Türkiye’nin geleceği olduğunu söyleyen Demirtaş, “Toprağın altında ve orada arkeolojik buluntular, taşları oyulmuş yapılar, binalar ve birçok geometrik şekiller var. Yani insan yapısı birçok unsur var orada.

Tabii ki yeterince korunmadığı için hızla tahrip ediliyor. Şimdi bu tahribatın önüne geçmek için bizlerin yapabileceği şey bunu söylemektir. Yıllardır söylüyoruz. Düşünün yıllardır bu görsel medyada, yazılı basında defalarca çıktı. Belgesel çektik, yayınlandı. Yıllardır verdiğimiz mücadelenin sonucu maalesef bir bilimsel kazıya dönüşmedi. Şu anda bilimsel kazılarla oranın kazılması gerekiyor.

Çok büyük bir projeyle. Ama şu ana kadar bu başarılı olmadı. Koruma altına alınmadığı için de hızla yok oluyor maalesef. Buna bir çare bulunması lazım. Türkiye’nin ve dünyanın gözbebeği olmaya adaydır. Daha önce defalarca söylediğim gibi yetkililere bir kez daha ricada bulunuyorum. Kendi görevinizi yapmadığınız için tarihi alanlar, ülkemizin geleceği ve memleketimizin geleceği yok oluyor. Orada oturuyor olmanızın bir karşılığı olması lazım. Siz hizmet için oradasınız. Lütfen bunu aksatmayın. Vebalini taşıyamazsınız. Cezasını ödeyemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Tanımadığınız için sevmiyoruz, sevemiyoruz”

İHA’nın haberine göre, İnsanların Tatvan’daki antik kentin varlığını bilmediğini söyleyen Demirtaş, bilimsel kazılar ile turizme kazandırılacağını dile getirerek, “Öncelikle insanların orayı görmesi lazım. Şimdi biz burada toprağın altında bir şehirden bahsediyoruz. Bir antik kentten bahsediyoruz. Ama nedir işte? İnsanlar orada bir antik kent olabileceğine ihtimal vermiyorlar. Gidip yerinde inceleyenler görüyor. Oradaki yapıları görüyor.

Toprağın altında ve gözle görülebilecek şekilde. Zaten bir bölümü yüzeydedir. Ama şimdi buradan anlattığımız zaman orayı görmüyorlar. Biz tarihçiler, arkeologlar, sanat tarihçileri belli oranda bu bilgiye vakıfız. Buranın gerçekten tescil edildiği şekilde bir antik kent olduğunu biz biliyoruz. Ama insanlar bilmiyor.

Şimdi her zaman söylediğim bir sloganik bir şey var. Tanımıyoruz. Tanımadığınız için sevmiyoruz, sevemiyoruz, sevmediğimiz için de koruyamıyoruz. Yani önce tanımak, sonra sevmek, sonra korumak mümkün hale gelebilir. Onun için burayı iyi bir şekilde anlatmak lazım. Bizim anlatmalarımız demek ki korunmasına yetmiyor. Bunu biraz daha ileriye götürmek icap eder diye düşünüyorum, inşallah bir işe yarar.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir