1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Diş Eti Sağlığınız Kendi Elinizde…

Diş Eti Sağlığınız Kendi Elinizde…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1) Diş eti iltihabı neden olur? Hangi sorunlara yol açar?

Ağız içerisindeki çok çeşitli bakteri ve mikroorganizmalardan oluşan bakteri plağının günlük olarak diş yüzeylerinden doğru ve etkili bir şekilde uzaklaştırılmaması nedeniyle oluşan müzmin seyirli iltihaptır. Hastalık etkeni bakteri plağıdır.

Diş yüzeylerinden (ki bunlar yanak, dil, damak, çiğneyici yüzler ve ara yüzeylerdir) herhangi birinin ve/veya tümünün birkaç gün temizlenmemesi (diş fırçası, diş ipi ve/veya diş arası fırçası yardımı ile) durumunda diş eti ilk önce şişer sonra rengi açık pembeden kırmızıya döner ve kanamaya başlar. Bu belirtiler iltihabın ilk belirtileridir. Bu aşamada hastalık geri dönüşümlü olmakla birlikte ciddiye alınmaz ve gerekli işlemler yapılmaz ise geri dönüşümsüz hale gelir. İltihap diş kökleri çevresindeki  destek kemik kaybına neden olarak dişlerin sallanması ve diş kayıplarına yol açar.

Diş eti iltihabının diğer bir belirtisi ağız kokusudur.  Sosyal iletişim açısında oldukça önemli bir sorun yaratır.

Diş eti iltihaplarının kalp krizi, felç ve şeker hastalığı ile direk ilgisi olduğu kanıtlanmıştır. Yani diş eti iltihabı bu hastalıklara yol açabildiği gibi bu hastalıkların tedavisini de güçleştirebilmektedir.

2) Nasıl tedavi edilmeli?

Hastalık belirtilerinden bir ya da daha fazlası mevcut ise mutlaka bir diş hekimine ve/veya diş eti hastalıkları uzmanına (Periodontoloji uzmanı) başvurmalı ve tedavi başlatılmalıdır.

Hastalığın derecesine uygun olarak kişiye özel tedavi planlaması ile belirlenen tedavi uygulanarak daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybı önlenebilir.

Aynı zamanda önerilen tedavi ile birlikte günde iki kez doğru ve etkili diş fırçalamak ve diş ipi ve/veya diş arası fırçası kullanmak diş eti iltihabının hızlı bir şekilde tedavi edilmesinde çok büyük önem taşır.

Birçok hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihabında da hastalığın erken evrede teşhis edilmesi  çok önemlidir. Bunun için en basit yöntem 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidip kontrol ve/veya profesyonel diş temizliği yaptırmaktır.

Aslında diş eti iltihabından korunmak; günde iki kez doğru ve etkili diş fırçalamak ve diş ipi ve/veya diş arası fırçası kullanmak kadar basittir.

Hastalık belirtileri varsa mutlaka! yoksa tercihen😊 diş hekiminize başvurmanız ve doğru ve etkili bir ağız bakımını ivedilikle hekimizden öğrenmenizi tavsiye ederim.

Dr.Betül Göfteci

Periodontoloji Uzmanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir