Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk olarak bu yılın ocak ayında Rusya’da tespit edilen ve ‘AT.1’ olarak adlandırılan ‘Rusya’ varyantını 9 Haziran’da ‘izleme listesine’ aldı.
DSÖ, ‘izleme listesine’, mutasyonların virüsün özelliklerini değiştirmesi muhtemel ve ileride tehdit oluşturabilecek Kovid-19 suşlarını dahil ediyor. Ancak DSÖ, bu türleri, hakkında yeterli bilgi bulunmadığından ‘dikkate alınması gereken varyantlar’ listesine almıyor. Şu an listede, üzerinde daha fazla araştırma yapılması gereken 12 farklı Kovid-19 varyantı bulunuyor.
Kovid-19’un Rusya varyantı, henüz virüsün ‘dikkate alınması gereken varyantlar’ veya ‘endişe uyandıran varyantlar’ olarak sınıflandırılan türlerinde olduğu gibi Yunan alfabesinden harflerle tanımlanmıyor.
Öte yandan DSÖ, ‘dikkate alınması gereken varyantlar’ listesine, mutasyonlarının Kovid-19’un özelliklerini etkileme yeteneğine ilişkin tahmin veya doğrulanmış veri bulunan ve ortaya çıktığı coğrafyada giderek daha sık kaydedilen türleri dahil ediyor. Şu an ilk olarak İngiltere ve Nijerya’da ortaya çıkan ‘Eta’, ABD’de tespit edilen ‘Yota’, Hindistan’da görülen ‘Kappa’ ve Peru’da rastlanan ‘Lambda’ bu listede yer alıyor.
‘Endişe uyandıran varyantlar’ listesine ise, mutasyonları koronavirüsün insandan insana yayılma kabiliyetini artıran ve epidemiyolojisini değiştiren, yeni taşıyıcılara bulaşma olasılığını artıran, semptomları değiştiren ve aşılara, ilaçlara veya diğer önlemlere karşı daha dirençli hale getiren Kovid-19’un tehlikeli varyantları dahil ediliyor. Bu listede şu an, İngiliz varyantı ‘Alfa’, Güney Amerika varyantı ‘Beta’, Brezilya varyantı ‘Gama’ ve Hint varyantı ‘Delta’ bulunuyor.