Özlem Kayhan
Ars Jewellery
Takı kadına özgü, feminen bir değerdir. Makyajın kadına bir anlam ve cazibe kazandırması gibi takı da; takıldığı bölgeye dikkat çektirir ve sadece dikkati çektirmekle kalmaz cazibeli bir hava yaratır.
Kadın takıyı güzelleşmek için takar. Kadınlar kendileri için değerli olan takıları hiçbir zaman elden çıkarmak istememişlerdir. Fakat savaşlar, istilalar, göçler, kıtlık yılları onları yavaş yavaş takılarını elden çıkarmaya zorlamıştır. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası toparlanma döneminde takı tasarımında yeni atılımlar olmuştur. Ekonomik düzey baz alındığı için takılarda kullanılacak malzemelerde ucuzluk ve sağlamlık ön plana çıkmıştır. Amaç; acı çeken, yorulan, psikolojik yönden olumsuz bir dönemde olan kadını olumsuzluklardan bir parça dahi uzaklaştırabilmek, kadınları tekrar güzel ve bağımsız olduklarını hissettirmektir. Chanel, dönemin bağımsız kadını için, imitasyon takıyı bir güven sembolü olarak düşünmüştür. Nedeni ise; değerli takıyı almaya ekonomik gücü yetmeyen kadının, bu tatmini sağlamak için imitasyon takıya yönelmelerindeki psikolojidir.
Kadınlar, takı kullanırken onlara çeşitli anlamlar yüklerler. Kullanılan bir takının çok kişisel ve gizli bir anlamı olabilir. Bunu sadece taşıyan kişi bilir. Bir takının ya anısı vardır, ya da bazı kötü olaylardan kendisini koruduğuna inanır. Bu yüzden o takıyı kişisel duygularını rahatlatmak ve kendini güvende hissetmek için kullanır. Takı kadın için ayrı bir dil, iletişim aracıdır. Sözlü ve sözsüz iletişim geçmişte olduğu gibi günümüzde de günlük hayat ile iç içe geçmiştir. İşaretlerin, imgelerin, sembollerin toplamını bir dil olarak kabul edecek olursak, takı ürünleri tasarımında da bir dil olduğunu söyleyebilirim.
Konuyu başka bir yönden ele alacak olursak; Nasıl bir kıyafet her yerde her zaman giyilemiyorsa takılar içinde aynı durum geçerlidir. Gündelik hayatta giyilen rahat ve pratik kıyafetlerle gösterişsiz sade takılar kullanılırken; kokteyl, yemek ya da partiye gidildiğinde ise kıyafete uygun olarak gösterişli, maddi değeri yüksek farklı takılar seçmek daha uygun olacaktır. Şapka ile kullanılacak bir iğne, el çantasının üzerine takılacak bir metal form da aksesuarla birlikte olan takılara örnek verilebilir.
Günümüzden 40-30 bin yıl öncesinde ilkel sanatın ilk ürünü olan takılar. İnsanlığın varoluşu ile hayat bulmuş ve insanın sosyalleşme ve statü sergileme güdüsüyle birleşince, kültürümüzün neredeyse vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
İnstagram: arsbyozlem