1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. NEDEN SONBAHAR ALERJİSİ YAŞIYORUZ?

NEDEN SONBAHAR ALERJİSİ YAŞIYORUZ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sonbahar alerjisi her geçen yıl daha da ciddi bir hal alıyor. İklim değişikliği alerji mevsimini daha uzun ve daha yoğun bir hale getirirken insanlar bu soruna kalıcı bir çözüm arıyor.

Alerjiler ağırlıklı olarak kuzey yarımküre ilkbaharında görülse de burun akıntıları, burun tıkanıklığı, kaşınan ve kızaran sulu gözler ve hapşırmalar sonbaharda da meydana gelir. Uzmanlar bunun

her geçen yıl daha yaygın ve daha yoğun bir hale geldiğini söylüyor. Amerikan Astım ve Alerji Derneği Başkanı ve CEO’su Kenneth Mendez’in aktardıklarında:

“Uzun süredir mevsimsel alerjilerle mücadele eden kişiler, alerji semptomlarının geçmişe kıyasla daha erken başladığını, daha uzun sürdüğünü ve sorunu birkaç yıl öncesine göre daha yoğun yaşadıklarını fark etmiş olabilirler.”

NYU Langone Health’de görev yapan immünolog Dr. Purvi Parikh ise “Herkes ilkbaharın büyük bir alerji sezonu olduğunu bilir, ancak elbette sonbahar da aynı derecede kötü olabilir” ifadelerini kullandı.

 

ALERJİNİN SEBEPLERİ NELERDİR VE NASIL BAŞ EDECEĞİZ?

San Francisco California Üniversitesi’nden immünolog Dr. Michele Pham, hem şehirlerde hem de kırsal alanlarda yetişen uzun boylu, söğütlü bir bitki olan Kanarya Otu ve Yakup Otu olarak da bilinen Ambrosia’nın sonbahar alerjilerinin arkasındaki en yaygın sebep olduğunu dile getirdi.

Bu bitkiden sadece bir tanesi sinüslerimizi tahriş edip alevlendirebilecek bir milyar polen tanesini salabilir. Kanarya Otu, ağustos ayında çiçek açmaya başlar ve tipik olarak eylül ayının ortalarında çiçeklenmede zirvesine ulaşır, ancak kasım ayına kadar büyümeye de devam edebilir.

Amerikan Astım ve Alerji Derneği Başkanı ve CEO’su Kenneth Mendez ise daha farklı nedenlere de işaret ediyor. “Daha yüksek karbondioksit emisyonları, bitkileri daha fazla miktarda polen salmaya teşvik ediyor. Bu yüzden alerjiler çok daha şiddetli hissediliyor” ifadelerini kullandı.

Mendez bununla birlikte havaların daha uzun süre daha sıcak kalmasıyla ilk donun daha geç gerçekleştiğine ve bu sebeple kanarya otu gibi bitkilerin büyümek ve alerjenlerini serbest bırakmak için daha fazla zamana sahip olduğuna dikkat çekti.

Northwestern Medicine’de alerji uzmanı olan Dr. Anju Peters, semptomların kişiden kişiye değişebileceğini, ancak birçok insanın ilkbaharda olduğu gibi aynı alerji belirtilerini sonbaharda da sergileyeceğini aktardı. Bunlar; burun akıntısı, gözlerde şişme, hapşırma, burun ve boğazda kaşınma, tıkanıklık, geniz akıntısı ve yorgunluk gibi belirtiler…

ALERJİ TUTTUĞUNDA NELER YAPILMALI?

Polen seviyelerinin özellikle yüksek olduğu güneşli ve rüzgarlı günlerde pencerelerinizi mümkün olduğunca kapalı tutun ve ayakkabılarınızı kapıda çıkarmaya özen gösterin. Ayrıca eve geldiğinizde duş almak ve kıyafetlerinizi değiştirmek de faydalı olacaktır. HEPA hava filtreleri ise içerideki havanın temizlenmesine, küf ve kepeğin giderilmesine yardımcı olabilir. Cleveland Clinic’te alerji uzmanı olan Dr. Sandra Hong, “Özellikle evcil hayvanınız varsa, evinizi daha sık -mümkünse her gün- süpürmeye çalışın. Çarşaflarınızı düzenli olarak yıkayın ve mümkünse evcil hayvanlarınızı yatak odasından uzak tutun ki yastığınıza polen taşınamasın” ifadelerini aktardı.

 

KAYNAK: HABER GLOBAL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir