1. Haberler
  2. dünya
  3. Türk Araştırmacılardan Antarktika’da Yeni Canlı Türü: Harpacticus tae

Türk Araştırmacılardan Antarktika’da Yeni Canlı Türü: Harpacticus tae

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk araştırma ekibi, Balıkesir Üniversitesi akademisyeninin de yer aldığı Antarktika’da yeni bir canlı türü keşfetti. Son yıllarda kutup araştırmalarına önemli yatırımlar yapan Türkiye, Antarktika’daki bilimsel keşiflerde aktif bir rol üstleniyor.

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Sak’ın da aralarında bulunduğu Türk akademisyenler, Batı Antarktika’nın bentik habitatında yeni bir “Kopepod” türü keşfetti.

Yeni Canlı Türünün Adı: Harpacticus tae

Keşfi gerçekleştiren ekipte yer alan Prof. Dr. Serdar Sak’ın yanı sıra, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerine atıfta bulunarak bu yeni canlı türüne “Harpacticus tae” ismini verdi.

Harpacticus tae Nedir?

Harpacticus tae, kopepod olarak bilinen bir eklem bacaklı türüdür. Bu mikroskobik canlılar, sucul ekosistemlerde önemli bir rol oynayan, çok eski dönemlere dayanan omurgasızlardır. Antarktika’nın Nansen Adası kıyılarında keşfedilen Harpacticus tae’nin, birincil tüketici olarak ekosistemde önemli bir rol üstlendiği düşünülüyor.

Bu keşif, Türkiye’nin kutup bölgelerindeki araştırmalarına yaptığı katkının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Harpacticus tae türünün keşfinin sonuçları, uluslararası saygın bilimsel dergilerden biri olan Polar Biology‘de yayımlandı.

Kaynak: En Son Haber

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir