1. Haberler
  2. ÖZEL HABER
  3. YAZAR NUMAN AYDINOĞLU KİMDİR?

YAZAR NUMAN AYDINOĞLU KİMDİR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

1953 yılında Mardin’de doğan Numan Aydınoğlu, ilk orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Matematik Mühendisi olarak 1977 yılında mezun oldu. Hayatını Bilgisayar Programcısı olarak kazanmaya başladı. 1984 yılında NCR Bilişim Sistemleri’ne Yazılım Mühendisi olarak katıldı. İnernational Hospital ve Amerikan Hastanelerinde Bilgi İşlem Direktörlüğü yaptı. 1994 yılında Türkiye’de ilk defa Methodist Hastanesi, (Houston- USA) ve Amerikan Hastanesi (İstanbul- Türkiye) Bilişim yöneticilerinin de katıldığı Sağlık Sektöründe Bilişim adlı sempozyum düzenledi.

Değişik zamanlarda Türkiye’de düzenlenen bilişim organizasyonlarında (Fuar-Panel- Sempozyum) bildiriler sundu. Bilişim dergilerinde makaleleri yayımlandı. Bir dönem Türkiye UNİX Kullanıcılar Grubu Başkanlığı ve 14 Yıl İstanbul Tenis Kulübü Genel Sekreterliği yaparak mesleki ve sportif konularda STK faaliyetlerinde bulundu. 1994 -1997 yılları arasında Serbest Bilişim Danışmalığı yaptıktan sonra 1997 yılında NCR Bilişim Sistemleri’nden gelen teklifi kabul ederek danışmanlık işini tasfiye ederek 8 yıl aradan sonra Yeniden NCR’a döndü. 2000-2017 yılları arasında Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika bölgesinde önce Dış Kaynak Çözüm Sistemleri (Outsourcing Solutions Manager for MEEA) daha sonra da Çözüm Mimarileri (Solution Architect Manager for MEE and Italy) Bölge Yöneticisi olarak görev yaptığı NCR firmasından 30 Haziran 2017 tarihinde emekli oldu.

2020/21 Yılında Teknik Alüminyum A.Ş firmasında “Oracle NetSuit” kurulumu konusunda Proje danışmanı olarak görev yaptı. Halen 2019 – 2020 döneminde İstanbul Kültür Üniversitesinde başlattığı ve içeriğini tamamen kendi hazırladığı Matematik Felsefesi ve Düşünce Atölyesi (Sor, Düşün, Yine Sor, Fikrin Olsun) düzenleyerek “Sorgulama Teknikleri” eğitimi vermeye devam ediyor, bir yandan Yönetim Danışmanlığı ve Eğitmenliği yaparken diğer yandan araştırmaya ve yazmaya devam ediyor.

Zaman zaman sivil toplum kuruluşları tarafından konuşmacı olarak davet edilen Numan Aydınoğlu, buralarda yazdığı kitapları, Matematik Felsefesi, Bireysel Gelişim ve Cumhuriyet yolculuğumuzu konu alan tarihi sohbetler yapmaktadır. Tarih araştırmaları arasında Nazım Hikmet ve Şeyh Bedreddin konuları özel ilgi alanına girmektedir.

Okuma ve yazmayı çok seven Numan Aydınoğlu;

2019 yılında Haydarpaşa Garı ihalesini protesto etmek amacı ile 21 Ekim 2019 yılında her gün Haydarpaşa Garı önünde kitap okuyarak yaşanan gelişmeyi protesto etmeye başladı. Protestosu sosyal medyada yayılınca kalabalık gruplar halinde okuma protestosu devam etti. 13 Kasım 2019 tarihinde Günün tarihsel önemine de dayanarak protestosunu her yıl 13 Kasım’da Haydarpaşa Garı’nda buluşmak üzere sonlandırdı. Böylece her yıl 13 Kasım tarihinde saat 12:00 dan 14:00′ a kadar Haydarpaşa Garı önünde okuma etkinliği düzenleyerek hem okuma zevki aşılamaya çalışıyor hem de 13 Kasım 1918 Tarihinde Atatürk’ün İstanbul’a gelişini ve “GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER” deyişini anıyor. Bu yıl (13 Kasım 2022 saat 12:00) bu etkinliğin dördüncüsü yapılacak.

Yaklaşık 20 yıl Telepati dergisinde Aktör adı ile köşe yazıları yazan Numan Aydınoğlu’nun biri şiir, dördü roman olmak üzere yayınlanmış beş kitabı vardır. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan Töre ve Çocuk Gelinlerin dramını işlediği:

ŞAM’DA BİR MARDİNLİ” “Bir Çocuk Gelin Hikayesi” kitabıyla; 13 yaşında iken 40 yaşındaki ağanın oğluna üçüncü karı olarak verilen Makbule ve bu evliliğe itiraz eden ancak bu itirazında başarıya ulaşamayan Mustafa ve küçük kardeşi Abuzer’in dramlarını anlattı. Hukukçu bir aileden gelen Numan Aydınoğlu, bu kitabı yazarken hem yaşadığı bölgede şahit olduğu, hem de Avukat babasının davasına baktığı Anadolu Köylüsünün yaşanmışlıklarından yola çıktı.

SAYILMAYANLAR:

Tamamen gerçek olaylara ve kahramanlara dayanan bir çalışma olan bu kitap Anadolu’da evlat dahi sayılmayan ve erkeklerin daha çocuk yaşta kendi dişi bedenlerine yükledikleri namus kavramını yine erkeklerden korumaya çalışmak zorunda bırakılan kız çocuklarının yaşam savaşını dile getirdi.

Bir kan gölünde dünyaya geldik / Kan balıkları gibiydik / Soluk almayı öğrendik, yanımızda akan kanlar arasında / Sonra çiçek açtık kanla sulanan topraklarda, / Kardelen dediler bize, Oysa bizler kanı delerek geldik  NA.”

NAİL’İ  BIRAKAMAM

Nail Çakırhan ve Prof. Dr. Halet Çambel’in yaşamlarından yola çıkararak Nâzım Hikmet’ten Mina Urgan’a, Sabahattin Ali’den Ruhi Su’ya, Zekeriya Sertel’den Orhan Veli’ye kadar pek çok ismin yer aldığı 1908-2008 dönemine ışık tutan bu çalışmasında bir dönem eserleri ve çalışmaları ile Cumhuriyet Tarihimize damga vurarak hayatımızda yer almış bir çok ismin pek bilinmedik öykülerini anlatırken, 68 yıl süren büyük bir aşkında gerçek hikayesini okuyucu ile buluşturmaya çalışıyor.

RENCİDE GÖLGELER SOKAĞI

Kâğıt Toplayan Çocuklar, LGBTİ+ Bireyler ve Beyoğlu’nun evsizlerinin gerçek yaşamlarında yaptığı 3 yıla yakın bir inceleme ve değerlendirme sonucunda yazdığı bu kitap ile toplum olarak ötekileştirdiğimiz, aramızda katmadığımız ve hatta yanımızdan geçerken burun kıvırdığımız kısaca her fırsatta Rencide ettiğimiz insanların yaşam mücadeleleri sırasında karşılaştıkları sorunları gerçek öykülerden yola çıkarak okuyucuyla buluşturuyor. Okuyucuya, hayata karşı farklı bir bakış açısı vermeye çalışıyor.

 “İDİL 2”

Nesir yürümek ise şiir şaha kalmaktır. Kelimelerin büyüsüdür şiir ve şiir şairin sığınağıdır düşüncelerinden yola çıkarak zaman zaman duygularını mısralara da döken Numan aydınoğlu. Bu mısralarını da bu kitapta topladı.

BİR BAHAR GÜNÜ SOFYA’DA

Nazım Hikmet’in 1950 genel affından sonra Moskova’ya gidişi ile başlayan ikinci dönem yaşamında ülke hasretini gidermek ve kendi dilini özgürce konuşmak için iki defa yaptığı Bulgaristan gezilerinde yaşananları, dönemin şahitleri ile yerinde (Sofya’da ve Varna’da) yaptığı araştırma ve incelemeler ile yazdığı bu kitap Mavi Dev’in yine pek az bilinen bir dönemine ışık tutmaya çalışıyor. Kitak İnkılap yayınları tarafından Ekim ayı içerisinde okuyucu ile buluşmayı bekliyor.

SADIK ŞENDİL / SENARYO VE GÜLDÜRÜ USTASI

Yeşilçam’a 200’ün üzerinde senaryo kazandırmış 50, 60, 70’li yıllarda sinema ve tiyatro seyircisine yazdıkları ile toplumsal mesajlar vermeye çalışmış bir dehanın yaşamından kesitler ve Sadık Abi sofralarının müdavimleri  Münir Özkul, Müjdat Gezen, Savaş Dinçel, İsmet Bozdağ, Halit Akçatepe ve daha nicelerinin anılarını derlediği kitap ise 2023 yılında okuyucu ile buluşmayı hedefliyor.

 

WEB:  www.numanaydinoglu.com

Facebook: @numanaydınoğlu

Instagram: @Numanaydinoglu1

Mail: numanaydinoglu@gmail.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir