Teknoloji ve bilgi çağı inanılmaz bir şekilde çok hızlı ilerliyor, özellikle yaşanan pandemi nedeniyle de internet ve sosyal medya kanalları çok yaygın bir şekilde artarak kullanılmaya devam ediyor.
Bunlardan en popüler olanlardan biri de YouTube. Bu video sitesi üzerinden videolarını paylaşanlar kendilerini kısaca YOUTUBER olarak tanımlıyorlar.
YouTuber’ların çoğu Z kuşağı olarak tabir ettiğimiz genç kuşaktır. Bilgiyi teknolojiyi çok hızlı öğrenir, kullanır ve tüketirler. O yüzden yazımızın başında bizde hemen hızlı bir şekilde söyleyelim;
Türkiye’de You Tube video yayınlarınızdan herhangi bir gelir elde ediyorsanız vergi mükellefiyetiniz başlamış demektir.
Konuyu şöyle açıklayalım;
Siz YouTube kanalı üzerinden videolar paylaşıyorsanız, tıklanma sayınız fazla ise yani popüler videolar arasındaysanız ve fazlaca izleniyorsanız Google Ireland Limited firması ile internet üzerinden bir Adsense (Google Reklam Departmanı) anlaşması yapıyorsunuz ve para kazanmaya başlıyorsunuz.
Öncelikle bu anlaşmayı yapmak için 18 yaş sınırı bulunduğunu ve en az bin aboneye sahip olunması gerektiğini hemen ifade edelim, bu anlaşma içerisine parayı tahsil etmek istediğiniz banka İBAN bilgilerinizi de ekliyorsunuz.
Yapılan anlaşma gereği, İrlanda Merkez Bankası Google’ın ödeme kurumu görevini üstlenmiş durumda. Yani sizin kazanacağınız paralar İrlanda üzerinden bankanıza gelecek.
Para hesabınıza geldiği anda da gelir elde etmiş olduğunuzdan vergi mükellefiyetinizin başlaması gerektiğini önemle hatırlatalım.
Ülkemizde vergilendirme sistemi ağırlıklı olarak beyan sistemine dayanmaktadır. Yani maliye, sizin beyanınıza göre vergilendirme yapacaktır. Ancak maliyenin de her zaman denetim hakkı olduğunu ve beyanlarınızın gerçekleri yansıtıp yansıtmadığını kontrol edebilir olduğunu unutmayalım.
Özellikle YouTube gelirlerinin vergilendirmesi konusunda pek çok kafa karışıklığı ve yanlış bilgiler var.
Bir görüşe göre eğer kazanç belli bir limit altında ise mükellefiyet doğmaz şeklinde bir düşünce var, özellikle bu durum Arızi Kazanç ile karıştırılıyor, yani yapılması devamlılık arz etmeyen gelirler olarak adlandırabiliriz. Arızi kazançların 2021 yılı için istisna tutarı 43.000 TL olarak tespit edilmiştir. Bu limitin altında kalanların istisna kapsamında oldukları yönünde çok sık görülen yanlış bilgiler var
Bir başka yanlış görüşte bu geliri sadece bir defa elde ettim ve o da çok düşük bir rakamdı zaten beyan etmeye gerek yok, hem o kadar kişi içinden beni tespit edemezler.
İşte bu bilgiler yanlıştır değerli dostlar.
YouTube kanalı üzerinden 1 TL dahi geliriniz oluşmuş ise herhangi bir istisna ya da muafiyet olmaksızın vergi mükellefiyetinizi başlatmanız gerekecektir.
Türkiye’de medya yatırım harcamalarının yaklaşık %55’inin de dijital medya organları aracılığıyla yapıldığını da dikkate alacak olursak burada devletin ciddi bir gelirinden bahsedebiliriz.
Dolayısıyla son yıllarda maliye bu sektörü yakın markaja almış durumda, birçok YouTuber’ında ciddi cezalarla karşılaştığını söyleyebiliriz.
Gelir elde etmeye başladıysanız ve vergi mükellefiyetinizi başlatmışsanız hiçbir sorun yok. Ancak herhangi bir açılış yapmadıysanız ve maliye tarafından gelirleriniz tespit edilmişse kanalınızın açılış tarihinden, bugüne kadar cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İnanın, maliye yurtdışından bankanıza gelen paraları çok kolay bir şekilde tespit edebiliyor ve zevk için açmış olduğunuz YouTube kanalınız zehre dönebilir. Kazandığınızdan fazlasını ödemekle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Gelir Vergisi Kanuna göre bu kazançlarınız Ticari Kazanç sınıfına giriyor ve tüm beyanlardan vergi mükellefiyetinden sorumlu hale getiriyor. Bu Kanunu bilmiyor olmanız da sizi bu kötü sonuçtan kurtarmayacaktır.
Bu yazımızda çok fazla detaya girmek istemiyorum, ama şu vergilendirme bilgilerini de hızlı bir şekilde paylaşmak gerekirse;
Google üzerinden gelen paralar için reklam hizmet faturası düzenlemeniz gerekecektir. Bu bir hizmetin ifası olduğu ve bu hizmetten yurt içinde faydalanıldığı içinde bu faturada ayrıca %18 oranında KDV olması gerektiğini de belirtmiş olalım.
Bir başka YouTube gelirinin de yurtiçi reklam sponsor anlaşmaları olduğunu ifade edelim, yani bir reklam anlaşması yapmış iseniz ayrıca %15 oranında stopaj kesintisi de yapılması gerekecektir.
Çok fazla karamsar tablo çizmek istemem ama gerçekten maliye her şeyi biliyor ve görüyor, sizin kazanç bilgilerinizi yine sizin haberiniz olmadan bankadan alıp, sayfalar dolusu kazandığınız paraları listeleyebilir ve önünüze koyabilir. Bunun pek çok örneği de var.
Teknoloji ve bilişim dünyası çok hızlı ilerliyor, 60’lı yıllardan kalma vergi kanunlarıyla bugünü yönetmek ve vergilemek çok zor, maliye bile bu bilişim dünyasının hızına erişemiyor, dolayısıyla günümüz YouTuber’ları bu kafa karışıklıklarını almış oldukları özelgeler ile aşmaya çalıştıklarını görüyoruz.
Ancak kafa karışıklığı olmayan tek şey maliyenin bu ciddi vergi gelirinden vazgeçmeyeceği ve tepeden bir gözün sizi izlediği bilincini lütfen unutmayınız.
Eğer genç girişimci iseniz de birçok muafiyetler var halen hakkınız varken bunları kullanın lütfen, yarın bir gün maliye sizden hızlı davranır ise bu haklardan da istifade etmeniz mümkün olamayacaktır. Yol yakınken en kısa sürede bir Mali Müşavirden destek almanızı tavsiye edierim.
Cemil Nizam ATİLLA
S.M.Mali Müşavir